top of page

Empati


 


Esasında empati, kelime olarak Yunanca empatheia "hissetme, duyma’’ anlamına gelmektedir. İçinde duyma anlamıyla İngilizce’ye Empaty olarak geçmiştir. Türkçemizde ise yaygın olarak Empati şeklinde kullanılmakla birlikte eş anlamlısı eşduyu’dur.

Genel anlamda Empati yapmak demek, bir bireyin bir durumu veya bir olguyu diğer bir birey ile aynı his, sezgi, ruh hali ile hissetmeye çalışıp o bağlamda düşünebilme yetisine sahip olması demektir. Kısacası bir arkadaşınız yanınıza gelip size yaşadığı kötü bir durumu aktardığında sizin de aynı şartlar ve düşünceler ile o olaya yaklaşmanız ve yorumunuzu bu duruma göre ifade etmeniz gerekmektedir.


Günümüz modern toplumlarının şehir yaşantılarına bakıldığında hayatın her aşamasında bireylerin birbirlerine daha az tahammül ettikleri, birbirlerine dayanamadıkları ve en ufak konularda dahi büyüyen tartışmaların acı sonuçları gözlenmiştir. Trafikte bile insanların birbirine ne kadar az anlayış gösterdiğine eminim birçoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Günümüzde insanların manevi anlamda huzursuzluğu ve tükenmişliği birçok alanda kendini gösterir olmuştur. Şehirlerde oksijenin düşük olması, bitki yoğunluğunun az olması bile bu durumla ilişkilendirilebilir. Fakat neden-sonuç ilişkisi bakımından empati yapabilmek daha saygılı bir toplum olabilmenin ötesinde bireylerin kendi iç dünyasından başlayarak çevresini güzelleştirebilmesi sonucunu doğuracaktır.


Birçok kişi herhangi bir olayda kendisi adım atmadan önce karşı taraftan bir adım beklemektedir. Zaten çoğu ilişkideki en büyük sorunun da bu olduğu ortaya çıkmaktadır. Nitekim insanların ilişkilerinde yaptıkları en büyük hatalardan biri de empati yapmadan beklentiler içinde yaşıyor olmalarıdır. Bu durumda insanlar empati yapmaktan uzaklaştıkça, karşısındaki gibi düşünerek hareket etmedikçe birbirlerini yıpratmaya devam edeceklerdir. Bu özellikteki bireylerden oluşabilecek bir toplumda üretkenlik ve bilimin gelişmesine rağmen toplumun gelişmesi sınırlı kalmaya mahkûm olacaktır.



Bu konularda zaman zaman bireyleri desteklemek adına söyleşiler ya da konferanslar düzenlenmektedir. Bu tür etkinliklerde modern yaşamın koşuşturmasında yaşayan insanlarda zayıflayan empati duygusunu geliştirmek ve farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır. Gelin bu konuda farkındalık yaratmak adına bir gün için bile olsa kendimizi gün içerisinde empati yapmaya ve günü karşımızdakini anlamaya çalışarak geçirelim. Belki hiç çözülemeyen tartışmalar son bulabilir ve hiç anlamadığınız davranışlar sergileyen bireylerin bu davranışlara son verdiklerini gözlemleyebiliriz…

 

Comments


bottom of page