top of page

Emily Dickinson


 


Döneminde hak ettiği değeri görmeyen pek çok sanatçı, edebiyatçı var. Emily Dickinson da değeri görülmemiş pek çok şairden biri. Peki Emily Dickinson’ın hayatı nasıldı? Emily Dickinson neden değeri fark edilmeyen bir şair olarak kaldı? Oldukça dindar bir ailenin içinde büyüyen Dickinson’ın bazı şeyleri kendine özgü kavrama yeteneği vardı. Örnek verecek olursak Tanrı’yı herkesten farklı görüyordu. Tanrı cezalandıran bir yaratıcı değildi ve ölümden sonraki hayatın ise Dickinson’a kesin bir mutluluk getirdiği söylenebilir. Kendini toplumdan uzaklaştırmış olan bu şairin, toplumdan farklı olma arzusu şiirlerinde görülebilir. Toplumdan uzaklaşma, yalnızlık, ölüm ve düşüncelerin insanı yiyip bitirmesi şiirlerinde oldukça göze batan temalardan denilebilir.


Dickinson hayattayken ondan az şiiri basılmıştır. Ancak ölümünden sonra kız kardeşi yatağının altında toplu şekilde birbirine kurdelelerle bağlı şiirler bulur ve bunları bastırma kararı alır. Ve böylece kendi gününde kabul görmemekten çekinip kendi kabuğuna çekilen Dickinson, ölümünden sonra oldukça tebrik edilen ve anlaşılan bir şair haline bürünmüştür ancak ne yazık ki bu günlerin tadını çıkaramamıştır.


Şiirlerinde kullandığı teknik alışılmışın dışındadır. Uyak kullanımı olsun, cümle içinde harflerin büyük/küçük kullanımı olsun… Pek eşi benzeri olmayın bir yazım biçimidir. Şiirlerinden bir tanesini okuyacak olursak sanırım benim okuyacağım şiir “One need not to be a Chamber (Bir kişinin Oda olmasına gerek yok…) olurdu. Ve şiir şu şekilde devam etmekte:



One need not to be a Chamber, to be Haunted

One need not to be a House-

The Brain has Corridors-surpassing

Material Place


(Birinin lanetli olmak için oda olmasına gerek yok

Ev olmasına gerek yok

Beynin Koridorları var

Materyal yerlerden geçtiği.)


Şiirin Türkçesi belki kulaklarınızda yer etmekte zorlanıyor olsa da dikkatli bakıldığında Dickinson’ın asla bitmeyen düşüncelerden sıkıldığı, materyal dünyaya tutunamadığını ve aslında insan için en büyük tehlikenin kendisi olduğunu anlattığı görülebilir. İşte tam da bu sebeplerden ötürü Dickinson kendini toplumdan uzak tutup kendi içine kapanmış idir.



 

Comentarios


bottom of page