top of page

Dünya kültüründe evde ayakkabı


 

Yurt dışında çok yaygın olan fakat ülkemizde neredeyse yok denilecek kadar az olan eve ayakkabıyla girip dolaşma kültürü diye bir mesele var.. Bizim sadece dizi/filmlerde gördüğümüz ve anında dikkatimizi çeken, izlerken alt beynimizde, ayakkabıyla basılan her adımı kim temizleyecek diye düşündüğümüz bir mesele.



Her ne kadar işin temizlik boyutunu düşünsek bile bunun birde diğer yüzü olan sağlık konusu var. Dışarıda giyilen ayakkabıda sizce kaç bin bakteri vardır? Profesör Doktor Mikrobiyolog Charles Gerba'ın yaptığı son araştırmada dışarıda giyilen bir ayakkabıda yaklaşık 421 bin adet bakteri vardır. Bunun bize getirdiği hastalıkları düşünebiliyor musunuz? Hele ki evde bebek, çocuk ve evcil hayvan varsa dikkat etmeye değer bir konu. Gelin bu bakterilerin biraz daha detayına inelim.


Yaklaşık olarak 10 farklı türe ayrılabilen bu bakterilerin iki tanesi ise kesinlikle bahsetmeye değer.


  • Birincisi, E.coli olarak bilinen koli basili, ayakkabı tabanlarının %96’sında memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bir bakteri türü olan koli basili, genellikle kusma ve ishale yol açan ciddi mide ve bağırsak sorunlarına neden olmaktadır.

  • İkincisi ise akciğerlere ciddi hasar verdiği ve zatürreye neden olduğu bilinen klebsiella pneumoniae. Bu bakterinin de ölüm oranı %50 gibi yüksek bir olasılık.

Ayakkabılarda bulunan bazı mikroorganizmaların çoğu ilaca dirençli patojenlerdir. Asfalt yol kalıntılarından ve çim kimyasallarına kadar kansere neden olabilen hemen her şey ayakkabılarınızın altında mevcut olabilir.


Ayrıca, bağışıklık sisteminiz zayıf ise veya alerjiniz var ise , ayakkabılarınızı çıkarmanız iyi bir fikirdir. Bunun sebebi, ayakkabıların polen gibi küf ve alerjenleri kolaylıkla taşımasıdır.

Hem temizlik hem de sağlık açısından evde ayakkabıyla dolaşmanın hiçbir avantajı yoktur. Küçükken eve ayakkabıyla girdiğimizde annelerimizin kızması boşa değilmiş. Evden çıktığımızda unuttuğumuz şeyi almak için geri döndüğümüzde ayakkabıyı çıkartmaya üşendiğimiz ve dizlerimizin üzerinde emekleyip unuttuğumuz şeyi almaya devam.

 


Comments


bottom of page