Kitap okumamak hiçbir zaman günümüzde olduğu kadar öne çıkan bir problem olmamıştı. Eskilerde elit tabakanın zevk için yaptığı bir etkinlikti. Şimdi ise erken çocukluk döneminden itibaren alışkanlık olması gereken önemli bir etkinlik haline geldi. Ama buna rağmen günümüzdeki çoğu insanın kitap okumakla ilgili büyük sorunları var. Çocuklara bu alışkanlığın kazandırılması için etrafında okuyan büyüklerin olması gerektiği öneriliyor. Yetişkinler için ise bu konuyla ilgili daha değişik öneriler var. Mesela ilgi alanlarına hitap eden tarzda doğru kitap seçiminin okuma alışkanlığının kazanılması için önemli bir nokta olduğu her zaman vurgulanıyor.
Yani çoğu yetişkin kendisi için doğru kitabı seçemediğinden dolayı düzenli okuma yapmayı hayatının bir parçası haline getiremiyor. Doğru kitabı seçmek her zaman çok kolay değil. Çoğumuz nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Genelde yaptığımız Google aramaları bizlere sadece en popüler olan sonuçları gösteriyor. Bu ise yetersiz kalıyor. Çünkü popüler olan sizin hoşunuza gidecek diye bir garanti yok.
Doğru kitabı seçmeye giden yol her ne kadar uzun ve karmaşık gelse de bir o kadar zevklidir. Önemli olan bizim için doğru olan yolu bulmaktan geçer. İster kitapçılarda gezerek isterseniz de internet sitelerinde araştırarak doğru kitabınızı arayın, biraz sonra size vereceğim tavsiyeler size bu yolda yol gösterici olacak. Peki doğru kitabı nasıl seçeriz? Gelin biraz derine inelim.
1) Öncelikle ilgi duyduğunuz şeyleri keşfedin:
Bunu yaparken genelden özele gitmenizde fayda var. İlk başta ana ilgi odağınızı bulun. Mesela bu odak noktası filmler olabilir. Daha sonra ise filmlerle ilgili size en dikkat çekici gelen konuyu bulun. Bu filmlerin çekilme aşamasından filmlerin türüne kadar birçok konu olabilir. Emin olun ilgi duyduğunuz konu/konularla ilgili birçok kitap var. Doğru kitabınız seçilmeyi bekliyor.
2) Birkaç farklı yazara ve yayınevine şans verin:
Denemeden bilemezsiniz. Ne kadar çok farklı yayın evinden ve yazardan okursanız neyi sevdiğinizi o kadar çabuk keşfedersiniz. Yabancı ve yerli yazarlara şans verin. Bunlardan bir kaçını ya da belki de hepsini seversiniz. Kim bilir, sizin için doğru kitabı hiç tahmin etmediğiniz biri yazmış olabilir.
3) Önyargılı olmayın:
Kitabı kapağına göre yargılamayın. Bu her ne kadar çocukça bir olay gibi görünse de aslında değil. Ne olursa olsun bir şeyin göze güzel gelmesi herkes için önemli. Fakat çok da özenli gibi görünmeyen bir kitap kapağının altında çok dikkat çekici şeyler saklı olabilir. Doğru kitabı seçebilmeniz için altın kuralların içine ön yargılı olmamayı da hemen ekleyelim.
4) Zaman verin:
Hem kendinize hem kitaba zaman verin. Kitapların ilk sayfaları genelde asıl olaya bağlanmak için yazılmış olan sayfalardır. Asıl heyecan genelde ilk elli sayfadan sonra başlar. İlk sayfalar karakterleri ve ortamı anlatmak ya da anlatılacak konuyu açıklamak için yazılır. Eğer zaman verirseniz kitap akıcılığını daha sonraki sayfalarda kazanacaktır.
İkinci olarak ise kendinize zaman verin. O gün elinize hiç kitap almak istemiyor olabilirsiniz. Ama en azından günde on dakika ya da beş sayfa gibi hedefler koyun. Ve bu hedefleri elinizden geldiği kadar uygulayın. Eğer her şeye rağmen bu hedefleri yapmakta zorlanıyorsanız kendinize ödüller verin. “Bugün beş sayfa kitap okursam en sevdiğim dizinin iki bölümünü” izleyeceğim gibi ya da sizin için motivasyon sağlayacak daha başka ödüller olabilir. Her şey sizin elinizde. Kendinizi motive edecek en güzel şeyi de siz biliyorsunuz.
5) Faydalarını hatırlayın:
Kitap okumanın size hayatta ne kadar fayda sağlayacağını hatırlayın. Kitap okumak, kelime haznenizi geliştirmekten odaklanmayı kolaylaştırmaya kadar birçok faydası vardır. Bu faydaları hatırlayarak ayrıca başka bir motivasyon sebebi de bulmuş olursunuz.
Bütün bunları uyguladıysanız tebrikler doğru kitabı seçtiniz. Yine de hatırlatmakta fayda var. Her birey farklıdır. Bu yüzden hiçbir şeyin çok net ve tek yolu yoktur. Bu yüzden birkaç başarısız deneme gözünüzü korkutmasın. Yeni dünyalara yolculuğa çıkacak olma fikri olsun sadece aklınızda. Bu hevesi alın yanınıza ve açılın engin okyanusları olan kitaplar diyarına doğru yolculuğa. İyi okumalar.
Comments