top of page
Writer's pictureEce Erkman

Dijitalleşme İle Satışın Değişimi

Geçmişten günümüze satış teknikleri; küreselleşen, globalleşen dünyamızda hızla değişmiş ve değişmeye her geçen devam etmektedir. Gerek teknolojik gelişmeler, gerek yeni dağıtım tutundurma promosyon kanallarının üremesi buna en büyük örnek sosyal medya ve sosyal mecralar olarak verilir; pazarlamayı hızla satış teknikleri anlamında değiştirmiştir. Satışların artık kanalları değişmiş evrimleşmiştir, dijital satış günümüzde oldukça öne çıkmış ve dijital satış oranı her geçen gün daha çok artmaya başlamıştır. Saat farkını ve daha çok kişilere global olarak satış imkanı sağlanması ve de maliyetin daha az olması sebebiyle perakende satışlar mağaza satışlar artık dijital satışı canlı hale getirmeye başlamıştır.



Pazarlama hepimizin bildiği üzere doğru ürünü, doğru yerde ve zamanda olması gereken fiyatta tüketicilere sunmaktır. Tüketici beklentileri doğrultusunda hazırlanır tüketiciye uygun dağıtım kanallarıyla ulaşır. Satış ise pazarlamanın içerisinde yer alan faaliyetten bir tanesidir. Satış bir üretimdir; doğru zaman da doğru şekilde gerçekleştirilen ürün veya hizmet sonuç verir ve satılır Satış ekip tarafından gerçekleştirilir pazarlamanın uygulama ve operasyon kısmıdır tüketicilerin ihtiyaçlarını giderir. Ürünün hizmetin pazarlama stratejileri işe müşteriye ulaştırılmasıdır. Satış bir süreçtir. 1800’lü yılların sonu , 1900’lü yılların başında daha rekabetin söz konusu olmadığı zaman dilimlerinde pazarlama faaliyetine ihtiyaç duyulmamıştır. Bahsedilen bu dönemde ürünün var olması önemlidir. Çünkü ortada bir ürün varsa tüketiciye ulaşmak gayet kolaydı. Maliyet ve fiyatlandırmaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Dijital dönüşüm ile satışın değişimi; Zaman içerisinde ürünlerin ikamesi çıkması, ülke ve dünya genelinde nüfusun artışı, lojistiğin rahatlaması vb. nedenlerle işletmeler artık yeni pazar yerleri aramaya başlamışlardır ve yukarı da bahsedilen dönem bitmiştir. Yeni bir rekabet dünyası yürürlüğe geçmiştir.



İşletmeler yeni pazar yerlerinde etkili olabilmek için geleneksel pazarlama yöntemlerine başvurmaktadır. Önce radyo gazete dergi vb. yayın araçlarını kullanmaya başladılar. 1938 yılında yeni iletişim aracı olarak televizyon pazarlama da kullanılmaktadır, Günümüz de ise hayatımıza internet girdiği için işletmeler mal be hizmetlerini doğru kitleye sunabilmek için interneti kullandılar. Bu sürece de “dijital pazarlama” dendi. Artık işletmeler doğru müşteriye doğru zamanda doğru yer be fiyatla ulaşması içerik üreticileri blog, arama motorları ve sosyal medya kanalları aracılığı ile çok kolaylaştı. Pazarlamanın geçmişten günümüze evrim süreci kullanılan iletişim ve medya araçlarıyla şekillenmiş olup odak noktası işletmeden tüketiciye doğru kaymıştır. Pazarlama karmasında da değişkenlik görmekteyiz. Ürün, dağıtım, fiyat, tutundurma kavramlarımız gelişmiş ve bunların yanına fiziksel ortam, süreç yönetimi ve katılımcılar eklenmiştir. 90’lı yıllarda; müşteri, maliyet, iletişim ve kolaylık 4C modeli önem kazanmıştır. Marka ve müşteri arasındaki ilişki çok daha önemli olmaya başlamıştı, kurulan iletişim oldukça önemli olmaya başlamıştır.



Hozzászólások


bottom of page