top of page

Dağılmalarının Ardından Beatles Üyelerinin Birbirlerine Yazdığı Şarkılar


 


Rock müziğin en önemli gruplarından biri olan The Beatles üyelerinin arasında Abbey Road albüm hazırlığı sıralarında çatışmalar başlamıştır. Artık beraberliklerinden pek keyif almamaktadırlar ve özellikle Lennon-McCartney ikilisi arasında büyük gerginlikler baş göstermektedir. Lennon bir tartışma sırasında daha fazla Beatles ile birlikte anılmak istemediğini, artık Yoko ve John olmak istediğini dile getirir. Kararı kesin olsa da Abbey Road ve Let it Be albümleri yayımlanana kadar menajerine sessiz kalacağının sözünü verir. Ancak Paul, o sırada çoktan solo albümü için çalışmalara başlamıştır bile. Bir süre sonra John kararını bir toplantıda yineler. Artık Beatles yoktur, müzik tarihinde bir devrin sonudur. Fakat bunu dünyaya açıklamak için henüz erkendir.


Beatles ile birlikte kendi solo albümünün de yayınlandığı sırada Paul, gruptan ayrıldığıyla ilgili açıklamada bulunur ve duyan diğer üyeler tüm dünyayla birlikte büyük bir şok yaşar. Macca grup arkadaşlarına beklemeden yasal ortaklık feshi için dava açmıştır ve aralarında uzun dönem sürecek büyük savaş başlamıştır.


Bu listede efsanevi grubun dağılmasının ardından grup üyelerinin Beatles sonrası kariyerleri boyunca birbirlerine gerek nefret, gerek aşk ve özlemle yazdığı en güzel şarkıları kronolojik sırayla derledim. Keyifli okumalar ve dinlemeler…


1.Man We Was Lonely - Paul McCartney

Çıkış tarihi: 17 Nisan 1970


Paul’un ilk solo albümü McCartney’de yer alan ''Man We Was Lonely'' grubun dağılmasıyla ilgili yayımlanmış ilk şarkı.


Grubun son zamanlarda yaşadığı zorluklara ve Lennon ile yaşadığı gerginliklere atıfta bulunan Paul’un, aynı zamanda kendini son dönemlerde nasıl dışlanmış ve yalnız hissettiğinin de bir kanıtı.



2. Run of the Mill - George Harrison

Çıkış tarihi: 27 Kasım 1970


Harrison’un olaylı ''Get Back'' sezonundan kısa bir süre sonra yazdığı ‘'Run of the Mill’' daha sonraları solo albümü ''All Things Must Pass'’ da yer alacak Beatles hakkında yazılmış ilk şarkılardan biri.


Şarkı, grubun dağılmasının nedenlerini ve Apple Records’un yaşadığı zorluklarının ayrıntılarını vermekte.



3. Wah-Wah - George Harrison

Çıkış tarihi: 27 Kasım 1970


Aynı albümde yer alan Harrison’un Beatles’a bir diğer mektubu ‘Wah-Wah’ artık klasikleşmiş bir parça. Harrison, bu şarkıda Lennon-McCartney ikilisine göre yazarlıkta nasıl bastırıldığı, yeteneklerini arka plana atıldığı konusuna parmak basmakta. O dönemler özellikle McCartney’nin egosundan ve kendi yeteneklerinin yok sayılmasıyla birlikte grup içindeki gerginlikleri kaldıramadığını dile getiren Harrison, Wah-Wah ile adeta içini kusuyor.



4. God - John Lennon

Çıkış tarihi: 11 Aralık 1970


Bir zamanlar kendilerinin İsa’dan daha ünlü olduğunu dile getiren Lennon, yıllar sonra bu şarkıyla birlikte Tanrı’ya, İsa’ya ve Beatles’a inanmadığını söylüyor.



5. Early 1970 - Ringo Starr

Çıkış tarihi: 9 Nisan 1971


Diğer üçü birbirleri hakkında iğneleyici sözler sarf ededursunlar, o sırada Starr kendi yolunda ilerleyerek yeteneklerini gösterip hafife alındığını kanıtladı. Şarkısında geçmişin geride bırakılmasını söyleyerek barış çağrısı yaparken, bu sayede hayranların büyük sempatisini de kazandı.


Grup üyelerinin birbirleriyle düşman olduğu sıralar Starr’ın single’ına George Harrison ve gitarı eşlik etmekte.



6. 3 Legs - Paul McCartney

Çıkış tarihi: 17 Mayıs 1971


Grubun dağılmasının ardından McCartney’nin eşi Linda McCartney ile kaydettiği ikinci “Beatles Sonrası” albümü Ram’de yer alan ‘3 Legs’ eski grup üyelerinin, yasal ortaklıklarının feshi davası döneminde kaydedilen ve gruba sitem eden birkaç parçadan sadece biri.



7. Too Many People - Paul McCartney

Çıkış tarihi: 12 Ağustos 1971


Ayrılık henüz tazeyken adeta Lennon’un canını acıtmak için yazılmış bir parça. Paul bu şarkısında sözlerini hiç sakınmadan “Piece of Cake” diyerek Lennon’u sinirlendirmeye çalışıyor. John ve Yoko Ono’dan bir grup insan diye söz ederken Lennon’un kadın, müzik ve yaşam tarzı seçimlerini eleştiriyor.



8. How Do You Sleep? - John Lennon

Çıkış tarihi: 9 Eylül 1971


Lennon’un klasikleşmiş albümü ‘'Imagine’'de yer alan ‘How Do You Sleep? ’ Paul’un iğneleyici ve sert ‘Too Many People’ına cevap olarak yazdığı yürek burkan bir parça.


İlk dizelerde "Those freaks was right when they said you was dead'' ile ‘'Paul öldü’' dedikodularına atıf yaparak "The only thing you done was yesterday / And since you've gone you're just another day" ile McCartney’nin ‘'Yesterday'’ ve ‘'Another Day ’' adlı şarkılarından referans alıyor.


Yıllar sonra Lennon bu şarkıyla ilgili konuşurken sadece Paul’e olan kızgınlığını bir şarkıda kullanmak istediğini, herhangi bir kan davasının söz konusu olmadığını dile getirmişti.



9. Dear Friend - Paul McCartney

Çıkış tarihi: 7 Aralık 1971


‘'Dear Friend’', ‘'Ram’' albümünün hazırlıklarında kaydedilmiş ancak Macca’nın bir sonraki grubu Wings’in ‘'Wild Life'’ adlı çıkış albümlerinde yer almış bir parça. Şarkı yine Lennon’a yazılmış ancak sanatçının yazdığı diğer şarkılar gibi saldırgan ve kırılgan değil, daha ılıman, uzlaşmaya çalışan sözlere sahip.



10. Back Off Boogaloo - Ringo Starr

Çıkış tarihi: 17 Mart 1972


George Harrison’un yazılmasına yardım edip, kaydını ve prodüktörlüğünü yaptığı ve yine gitarıyla eşlik ettiği bu glam rock ezgileri duyulan parça ‘'Back Off Boogaloo’'da, Starr eski grup arkadaşı Paul’u kınıyor.



11. Sue Me, Sue You Blues - George Harrison

Çıkış tarihi: 30 Mayıs 1973


Grubun dağılmasının ardından yasal ortaklık feshi için McCartney’nin dava açması ve davayı kazanmasıyla birlikte olanlara George, Living in the Material World albümünde yer alan ‘'Sue Me, Sue You Blues’' ile yanıt verdi. Şarkıyı dinleyince George’un yaşadığı zorlukları ve hayal kırıklıklarını daha iyi anlıyoruz.


“Now all that’s left is to find yourself a new band.”



12. All Those Years Ago - George Harrison

Çıkış tarihi: 11 Mayıs 1981


Artık geçmiş geçmişte kalmıştır, savaş sona ermiş üyeler birbirlerine zeytin dalı uzatmıştır.

John Lennon’un 1980 yılındaki trajik cinayetinden sonra geriye kalan üç grup üyesinin birlikte kaydettiği şarkı ‘All Those Years Ago’ ilk önce Ringo Starr’ın yeni albümü için kaleme alınmıştı. Ancak yaşanan trajedinin ardından George şarkıyı geri alarak sözleri tekrar düzenledi.


Üçlü bu şarkıda, Lennon’ın onlar için sadece bir akıl hocası veya grup arkadaşı değil aynı zamanda en yakın dostları olduğunu söyleyip saygılarını sunuyor.



13. Here Today - Paul McCartney

Çıkış tarihi: 26 nisan 1982


McCartney ve Lennon’un hayali bir diyaloğu şeklindeki bu duygusal parçayla birlikte Macca, en yakın dostunu övgülerle anıyor. Her ne olursa olsun birbirlerine olan sevgi ve bağlarını gösterdiği bu şarkı hala gözlerimizi dolduruyor.



14. Never Without You - Ringo Starr

Çıkış tarihi: 3 mart 2003


Starr en yakın arkadaşı George için yazdığı parça ‘'Never Without You'’ hakkında ‘'Onu kalbimde ve müzikte ne kadar özlediğimi anlattım.’' diyor. Aynı zamanda Harrison’un ‘'I Dig Love’' ve ‘'Here Comes The Sun''’ şarkılarını referans göstermekte.


Gitarda ise yine George’un bir diğer yakın arkadaşı olan Eric Clapton yer almakta.




(1969 son fotoğraf)




Şarkıların yer aldığı Spotify listesi için;

















 

Comments


bottom of page