top of page

Canımız Techno Müzik Ruhumuza Zararlı


 


Techno, şu sıra pandemi sebebiyle durağan bir dönem yaşıyor olsa da hemen öncesinde hiç olmadığı kadar yükselişe geçmiş, popülerliği oldukça artmış ve gelişmeyi, büyümeyi sürdüren bir müzik türü. Müzikseverlerin bu “yeni nesil kaliteli müziği” artık sadece bir gece kulübü müziği olmaktan fazlasına dönüşüp, gündelik hayatta da yer etmeye başladı.


Hemen hemen herkesin stres bozukluğuyla baş etmeye çalıştığı bu çağda en büyük yardımcımızdan birinin müzik olduğu hiç şüphesiz ki doğru. Kendimizi üzgün hissettiğimiz bir anda eminim ki birçoğumuz neşelenmek için hafif ve neşeli parçalar açıyor, karmaşık ve tahmin edilemez ritimlerden uzak durmaya çalışıyoruz. Peki, stresimizin azalmasında en etkili ve etkisiz türler neler ve herkeste aynısı geçerli mi?


Ülkemizin önde gelen kozmetik tıp merkezlerinden Vera Clinic tarafından müzik, stres ve saç dökülmesi arasındaki bağlantıyı keşfetmek için bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmada, yaşları 18 ila 65 arasındaki toplam 1.540 gönüllüye, klasik ve caz müzikten 60’ların müziğine, 70’lerin rock’ından 90’ların R&B’sine kadar, birçok popüler parçanın yer aldığı bir müzik listesi dinletildi.


Araştırmanın sonucunda, Blondie’den “Call Me”, Joy Division’dan “Love Will Tear Us Apart”, Wham!’den “Freedom” gibi 80’lerin klasik parçalarının da içinde bulunduğu 80’ler pop müziğinin pozitif ve sakinleştirici bir etki yarattığı, kan basıncında düşüş yaşandığı gözlemlendi. Heavy Metal ise şaşırtıcı bir şekilde listenin ikinci sırasında yer aldı.


70’ler rock, dubstep, chill-out gibi müzik türleri de kaygıyı azaltmada pek yardımcı değilken, katılımcıların kan basıncını arttıran ve listenin sonunda yer alan müziğin ne yazık ki techno olduğu ortaya çıktı. Vera Clinic’ten Dr. Ömer Avlanmış konu hakkında: “Sonuçlar ilk etapta şaşırtıcı görülebilir ama tıbbi açıdan çok mantıklı. 80’lerin en iyi 40 parçası birçok dinleyicide nostaljik ve pozitif duyguları uyandırıyor.” dedi.


Yıllardır söylenen 'Müzik ruhun gıdasıdır!' sözünü doğrular nitelikteki araştırmalar üzerine görüyoruz ki müzik, ruh halimizi ve stresimizi önemli ölçüde etkiliyor. Sevdiğimiz müzik türü her ne olursa olsun o an ki ruh halimize uygun müzikler dinlediğimiz, tetikleyici unsurlardan kaçtığımız takdirde stresten olabildiğince arınmış huzurlu günler geçirebiliriz.



 




Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page