top of page

Bir İspanyol Geleneği: Tapas ve Tarihi


İspanyolların dünyaca ünlü ikramlık olarak bilinen tapas'ın tarihi çok eskilere dayanır. Bu konu hakkında pek çok rivayet olmakla birlikte en popüler olanı Kral Alfonso ile bağlantılı olan hikayelerdir. Kral Alfonso'nun çok hastalanır ve böylece hastalandığında acılarını geçirmesi ve kendini iyi hissetmesi için şarap reçete edilir. Alkolün yan etkisini hafifletmek ve ağızda bıraktığı acılığı yok etmek için de "küçük bir ısırık" yiyecekle servis yapılır. Küçük porsiyonlar hâlinde servis edilen ve çok beğenilen tapaslar, böylece İspanya'dan tüm dünyaya yayılır.

Bir başka rivayet ise 19. yüzyıla kadar uzanır. XII kral Alfonso Cadız'a gider ve iklimi gereği havası çok tozlu ve rüzgarlı olan Cadız'da meyhanecinin krala şarap yanında sunum olarak küçük ekmek üzerine jambonları ince ince dilimlenmesiyle tapas ortaya çıkar. Sunum kralın çok hoşuna gider ve meyhaneciden hemen tarifi vermesini ister. Böylece tapas İspanyolların milli atıştırmalık hâline gelir.


Son rivayete göre tapas, çok çalışan fakir çiftçi halkın öğlen ve akşam üzeri dinlenme molalarında şarabın yanına kısıtlı yiyecekleri olmasından dolayı küçük ekmekler şeklinde az ve ince dilimlenmiş malzemelerle tapas hazırlamasına dayanır. Çiftçilerin kendine fiesta zamanı hoşluk yapmak için hazırladığı küçük sunumlar İspanya'nın meşhur tapas'ı olur.

Belli ve net bir hikâyesi olmayan tapas'ın tarifi de tıpkı hikâyesi gibi farklılık gösterir. Tercihe göre hem soğuk hem de sıcak olarak hazırlanan tapaslar günün her saati yenilir. Her damak zevkine uygun olarak hazırlanan tapas çeşitlerinin orijinali zeytin ve peynir içerikli olanlarıdır. İspanya'da eski zamanlarda şarabın yanına ücretsiz olarak sunulan tapas çeşitleri günümüzde artık tamamen menülere giren bir atıştırmalık hâline alır. Granada başta olmak üzere sadece birkaç küçük şehirde gelenek olarak hâlâ ücretsiz olarak şarabın yanında tapas sunulmaktadır. İspanya'da her şehirde yiyebileceğiniz tapas çeşitleri arasında; balık, yumurta, sebze ve peynir gibi malzemelerle hazırlanan çeşitler en popüler tapaslar arasında yer alır.






Comments


bottom of page