top of page

Birçoğumuzun Hobilerinin Aslında Birer Hobi Olmadığını Söylesem

 

Ne kadar da gündelik bir KONU değil mi? Hayatta herkesin hobileri vardır zaten. Kimin yok ki…

Fakat bu yazının sonunda bence bir daha düşüneceksiniz. Birçok insan bu soruya genellikle spor yapmak, kitap okumak, film-dizi izlemek, yemek yapmak, alışveriş yapmak gibi klişe cevaplar verecektir. Peki, size bunların aslında hobi olmadığını söylesem?

’Nasıl yani?’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim..

Şöyle ki spor yapmak bir hobi değildir ama kayak yapmak, tenis oynamak bir hobidir. Yemek yapmak bir hobi değildir, ihtiyaçtır. Ama çok iyi pastalar yapmak, bu konuda yeni tarifler denemek bir hobidir. Mesela evde bitki yetiştirmek bir hobi değildir; hemen hemen hepimizin evinde birer çiçek vardır mutlaka. Ama botanikle ilgilenmek, bitkilerin ne şifaları olduğunu bilmek birer hobidir. Bu örnekler kendince çeşitlenerek uzar gider. Belki de şu an hiçbir hobinizin olmadığını fark ettiniz ya da tam tersi özel ilgi alanlarınız kafanızda dönmeye başladı bile. Merak etmeyin herkesin kendine göre mutlaka keyif alacağı ve ilgilenmeye yatkın olacağı işler vardır. Bu yazıda birlikte bunları ortaya çıkaracağız.


Hele ki son dönemlerde yaşadığımız olayların da etkisiyle insanlar evlerinde çok fazla vakit geçirmeye başladı ve birçok farklı işle ilgilenir oldu. Hatta kimileri bunu paraya bile çevirdi. Belki de pandeminin tek avantajı bizim için bu oldu. Denemediğimizi denemek, yapamayız sandıklarımızı yapabilmek… Şimdi tekrar evde çok fazla vakit geçirdiğimiz bir dönemin içine giriyoruz ve sizlerle ‘’hobi’’ olarak adlandırabileceğiniz, artık birileri size hobileriniz neler diye sorduğunda gerçekten cevap verebileceğiniz ilgi alanları alternatifleri sunmak istiyorum. Benim sunacağım alternatifler belki sizi çekmez diye de kendinize bir hobi edinmeden önce dikkate alacağınız birkaç maddeye de yer vermek istiyorum.


Öncelikle göz önünde bulundurmamız gereken birkaç kıstas var:

1- Seçtiğiniz hobi ekonomik açıdan sizi zorlamamalı

2- İlgi alanınızı iyi belirlemeniz gerekli

3- Becerilerinize cevap verecek bir uğraş olmalı ki sizi rahatlatmak yerine işkenceye dönüşmemeli

4- Kullanım alanınıza hitap etmeli


Şimdi sizler için seçtiğim bazı alternatifleri sunmak istiyorum. Maalesef ki şu günlerde dışarıya çıkamadığımız için bunların birçoğu evde yapabileceğiniz ve çok fazla yer kaplamayan minimal alternatifler olacak. Bu seçeneklerin çoğu setler halinde internetten kolaylıkla temin edilecek şeyler isterseniz özel ilginize göre malzemelerini ayrı ayrı da satın alabilirsiniz. Daha sonra bunlarla ilgili internette yüzlerce eğitsel derslere erişebilirsiniz.



İlk olarak, sabun yapımıyla ilgilenebilirsiniz. Paket halinde içinde sabun yapmanız için gerekli bütün malzemelerin olduğu kitler satılmakta. Esansları, kalıpları her şeyi içinde bulunan bu kitlere rahatlıkla erişebilirsiniz. Ayrıca isterseniz meyve ve çiçek kurutarak bu sabunları daha renkli hale getirebilirsiniz. İsteğinize, hayal gücünüze göre sabunlar yapabilirsiniz. Aynı şekilde sabunla aynı prensipte mum yapım setleri de alabilirsiniz. Yine içinde mum yapmanız için gereken her türlü materyali barındıran bu setler size kendi başınıza veya ailenizle keyifli zaman geçirmeniz için de güzel bir alternatif olacaktır.



Bir diğer sunacağım alternatif çiçek çerçeveler… Bahar ayına girmişken çiçekler yeni yeni açarken bu alternatif çok keyifli olacaktır diye düşünüyorum. Eğer kendiniz yapmayı planlıyorsanız ihtiyacınız olan tek şey asetat ve çerçeve olarak kullanabileceğiniz artık materyaller (ahşap sopalar, boyalar, kumaş parçaları gibi) ama yok ben uğraşamam ince işlerde de başarılı değilim derseniz hazır çerçeveler ile de çok güzel görünümler elde edebilirsiniz.


Bir diğer ve kendimin de yapmaktan çok keyif aldığı bir alternatif sunacağım. Makrome aksesuarlar. İster anahtarlık, ister takı isterseniz de çok daha büyük duvar süsleri yapabilirsiniz. Eğer ki zamanında biraz olsun örgü ile uğraştıysanız kolaylıkla mantığını kavrayabileceğiniz bir iş. Uğraşmadıysanız bile internetten birçok videoya erişim sağlayabilir ve birkaç düğüm taktiği ile ortaya çok güzel işler çıkarabilirsiniz.



Son bir alternatif daha verip yazımı ufak ufak noktalamak istiyorum ki denemeniz için sizi daha fazla bekletmeyeyim. Son alternatifim ise fimo hamuru ile objeler. İsterseniz renk renk takılar yapabilirsiniz, isterseniz arkasına ufak bir mıknatıs ile buzdolabı magnetleri tasarlayabilirsiniz, isterseniz yine anahtarlık alternatifleri çıkarabilirsiniz. Sadece ne yapmak istediğinize karar verip fimo hamurunuzun yanında klips, mıknatıs, anahtarlık ucu gibi gereklilikleri tamamlamak.


Artık insanlar size sorduğunda söyleyebileceğiniz alternatif hobi seçenekleriniz var. Hiç merak etmeyin hepsi fazla uğraş ve beceri gerektirmeyen, sizi zorlamadan yapabileceğiniz uğraşlar. Basit, kolay adımlarla çok şık el yapımı ürünler ortaya çıkarabileceğiniz bu dört alternatiften birini ya da hepsini denemek için beklemeyin!

 


Kommentare


bottom of page