top of page

Beyoğlu'nun En Görkemli Binası Cercle d’Orient (Büyük Kulüp veya Serkildoryan)


Beyoğlu'nun en görkemli binası olarak anılan Cercle d'Orient, bilinen diğer isimleri ile Büyük Kulup veya Serkildoryan sıra dışı mimarisi ve hikayesi ile dikkat çeker. Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılan Cercle d'Orient, şimdilerde Beyoğlu'nun en gözde eğlence mekânları arasında yer alır. Muhteşem manzarası ile sizi tarihte bir yolculuğa çıkaran bina, dönemin sayılı zenginlerinde biri olan Abraham Paşa'nın isteği üzerine yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin Ermeni asıllı önemli diplomatı ve bürokratı olan Abraham Paşa, lükse düşkünlüğü ile bilinir.

Hayatı boyunca lüks içinde yaşamayı seven Abraham Paşa, binayı kendine yaşam alanı olarak inşa ettirir. 5 kattan oluşan yapı ilk yıllarında sadece Abraham Paşa ve ailesi tarafından kullanılır. Kumara olan düşkünlüğü ile anılan Abraham Paşa, o dönem çok fazla borç altına girince binayı önce bölümlere ayırır ve ardından yapıyı farklı kurum ve işletmelere kiralar. İlk olarak binanın asma katı Büyük Kulüp'e kiralanır ve kısa sürede yapı briç, bakara ve poker oyunları oynandığı bir eğlence merkezi hâline gelir. Sonrasında ise bina Paris'in ünlü Chavin'in mağazasına, dönemin ünlü terzilerinden Mir ve Cottereau'nun dükkanına ve Stavraki'nin berber dükkanına ev sahipliği yapar. Böylece daha popüler bir hâle gelen bina, mimarisiyle de göz doldurur.




1983 yılında inşa edilen Cercle d’Orient, 19. yüzyıl sonralarında Beyoğlu'nun en popüler mekânı hâline gelir. İnsan ve hayvan figürleriyle süslenen yapı melek ve şeytan kabartmalarıyla dikkat çeker. Anıtsal bir cepheye sahip olan bina Neo-Klasik üslupta ve barok detayları ile Beyoğlu'nun tarihi yapıları arasında yer alır.


Artan kumar borcunu ödeyemeyen Abraham Paşa, bankadan borç para alır. Fakat bankadan aldığı borçları da ödeyemeyince tarihi bina Osmanlı Bankası'nın eline geçer. Emek Sineması ve İnci Pastanesi gibi ünlü mekânların ilk adresi olan yapı, bu özelliği ile de tarihi bir öneme sahiptir. 2012 yılında yenilenen bina, günümüzde Grand Pera olarak hâlâ kullanılmaya devam etmektedir.







Comentarios


bottom of page