top of page

BEYNİMİZE AÇILAN SAVAŞ


Odanızda bir eşyasınızı koyduğunuz yerde bulamadığınız oldu mu hiç?

Beraber yaşadığınız insandan peki hiç şüphelendiniz mi? Davranış ve söylemleri size artık garip mi geliyor ? O zaman beyninize savaş açılmış olabilir.


Psikolojik bir manipülasyon ve taciz olan gaslighting 'gaz aydınlatması' olarak geçiyor. Anlamını bu terim, ilk olarak 1938 yılında, İngiliz bir oyun ve roman yazarı olan Patrick Hamilton’un bir oyunundan ortaya çıkmıştır. 1940 yılında ise, İngilizlere ait olan ve Thorold Dickinson’ın yönetmenliğini yaptığı bir psikolojik gerilim filmine uyarlandı. Sonrasında, 1944 yılında, Amerikalılar tarafından George Cukor’ın yönetmenliğini üstlendiği “gaslighting” filmi

tekrardan çekildi. Filmin konusu ise eşini çıldırtmak istediği, psikolojik tacize uğratmak için odadaki gaz lambasını gün geçtikçe kısmaya başlar fark edilmeyecek şekilde. Eşine ise gazının biteceği için gaz doldurmasını söyler. Kadın gider gazı doldurur ama tekrardan adam kısar ve ertesi gün ona kızmaya başlar, neden doldurmadığını söyler. Kadına psikolojik olarak yapmadığını ikna etmeye çalışır. Tabii ki hal böyleyken kadın kendisinden şüphelenmeye ve tedirgin olmaya başlar. Çelişki ve yalan dolu bu evde kadın zor da olsa bu yanılgıya düştüğünün farkına varır.


Gaslighting uygulayanlar özellikle nasisistik kişiliği bozuk olanlardır.

Böyle insanlar önce sizin güveninizi kazanmaya çalışırlar daha sonrasında öyle profesyonelce davranırlar ki asla karşıdaki kişi bunu anlayamıyor.

Peki bu psikolojik manipülasyonu nasıl fark edebiliriz diye sorar olursanız,

- İlgisini sizden çekecektir

- Söylenen veya istenen şeylere karşı koyarak emir verip konuşurlar;

'Kendi kuruntuların bunlar!'

'İyi olduğuna emin misin?'

'Bu asla olmadı uydurma!'

'Sana bunu demedim. Hayal kuruyorsun.'

'Seni ne kadar sevdiğimi biliyorsun. Sana asla zarar vermem.'

'Sen benim için çok kıymetlisin. O cümleleri sinirle söyledim'

tarzında cümleler kurarlar.

- Başkalarına sizi yalancı konumda gösterirler.

- Kendisinin söylediğine sizi inandırmaya çalışır.

- Ortada var olmayan bir olay üzerinden sizi suçlarlar.


Ve artık siz kafanız karışmış bilakis kafayı yemiş hissedersiniz. Sürekli bir şeylerden şüphelenirsiniz. Olayların gerçek olup olmadığını anlamayıp zor hatırlarsınız. Kendinizi suçlamaya başlarsınız.Karşınızdaki kişi sürekli sizi mutsuz ediyor ve bunun sizin iyiliğiniz için olduğunu söylüyorsa bir şekilde sizi buna inandırır. Sözlü olarak sizi taciz ediyor veyahut kendinizi gözetleniyor hissediyorsanız,fiziksel olarakta yaralanıyorsanız sağlıklı bir bireyle olmadığınız kanıtıdır.

Eğer böyle bir durumla karşılaştığınızı fark ettiyseniz mutlaka üçüncü kişiden -aile,arkadaş,terapist vb.- yardım almanız gerekiyor. Bu durumda size bunu uygulayan kişiden umut beklemeyin. Sağlıklı bir ilişki içerisinde değilsiniz.

Size bu denli kötü davranan birinden hemen uzaklaşmalı ve artık kendinize inanmalı,güvenmeli ve sevmelisiniz.


Comments


bottom of page