top of page

Bana Bir Ağırlık Çöktü

Updated: Oct 3, 2021


 

Size de böyle bir tükenmişlik, yazın neşesinin altında bir bıkkınlık geliyor mu zaman zaman…

Evin kasveti üzerinize çöküyor mu böyle…Yataktan zorla kalkmalar…Uyuduğumuz halde uykumuzu alamamalar… Peki bunun altındaki asıl sebep ne?



Beynimiz artık iş yapmak istemiyor üstelik iş yapmaya programlandığı halde. Peki ne yapsak da bundan kurtulsak.

İnsan mekanizması iş yapmaya programlanmıştır. En ilkel çağlardan bugüne hep böyle gelmiştir, bu duvar yazıları da boş durmayalımcılığın bir göstergesi aslında resim çizerek kendilerine gün içinde hobi edinmişlerdir. Günümüzdeki bu ‘Morning Routines’ olayları da buradan çıkmış aslında ilk başta. Örnek verecek olursam bu yatak toplama olayı mesela beyine ‘Ben bir iş yaptım!’ Sinyali göndermek için sabah rutininize mutlaka eklenen bir maddedir. Güne bir iş bitirerek yani beyni uyandırarak başlarız. Fakat aslında bu küçük küçük maddeler bile bazen size öyle bir zorunluluk gibi gelir ki o yataktan kalkmak bile sizi zorlar. Çünkü iş vardır. Yapılacak rutinler vardır. Ben de diyorum ki gelin bu olaya farklı bir bakış açısı ile bakalım. Daha sonra bu maddeler size bir zorunluluk değil de belki de ödül gibi gelmeye başlar.



Ne mi demek istiyorum?

Hepimizin günlük, aylık, birkaç aylık veya yıllık belli belli hedefleri ve ulaşmak istediği şeyler var. Mesela yaz için kilo vermek, elinizdeki projeyi bitirmek, bu ay 4 kadar kitap okumak gibi. Bir de bunların daha basitleri var yatak toplamak, limonlu su içmek, ya da 5 dakika meditasyon yapmak gibi. Gelin bunları ajandamızın tepesine uzun uzun sayfalar dolusu maddeler halinde yazmak yerine sanki hep hayatımızdaymış gibi davranalım. Beyin buna inansın kendini hep 8 de kalkıyor sansın mesela bunları iş gibi değil de nefes almak gibi görsün ve bizi yataktan kaldırmayan o çok işim var baskısını azaltsın. Zaten yatak toplamadan odadan ayrılmayacağımızı bilsin… Ama dikkat edin bu rutin yine de aşırı uzayıp gitmesin sizi zorlamasın, her şeyi de yutturamayız değil mi? Bizi sıkmayacak şekilde daha önce yapmadığımız-yapamadığımız henüz alışkanlık haline getiremediğimiz 5 er iş ile başlayabiliriz; 3 ü kolay 1 i orta 1 i de sizi biraz zorlayacak bir şey olabilir.



Daha sonra kendimize ödül sistemi koyalım-nefisimizi terbiye edelim.- Mesela benim 5 rutinim şu sıralar şu şekilde ilerliyor. Sabah yogası, uyanınca 15 dk ev toplama, resim çizme, yemeklerimi kendim pişirme ve rafine şekerden uzak durma. Eğer bunları yapmışsam nefsime ödül veriyorum .Doğa yürüyüşü yapma, 1-2 bölüm Sex and The City izleme gibi. Böyle olunca hem yaptığım işlere daha istekli yaklaşıyorum hem de kafamda zorluğu azaltıyorum, güne daha enerjik başlıyorum ve ödüllerime kavuşmak için daha istekli oluyorum. Bu işler sizin temponuza göre değişiklik gösterebilir yoğun bir proje döneminde çalışma sıklığınızı arttırıp ödül olarak güzel bir cheesecake yemek olabilir. Böylece elinizdeki liste uzuuun bir rutinler listesinden ziyade sizi motive edecek ödüller listesine dönüşür. Hadi şimdi bir de böyle deneyelim!

 

Comentarios


bottom of page