top of page

Arctic Monkeys

 

İlk defa 2003 Haziran’ında 13 kişiye konser verirken, sadece bir şarkının internete yüklenmesi ile herkesin konuşmaya başladığı Arctic Monkeys, hala bugün bile gençler ve genç yetişkinler arasında popülerliğini koruyor. Peki Arctic Monkeys en çok dinlenen gruplar arasına nasıl geldi?

Bütün hikâye iki komşu arkadaşın ailelerinden yılbaşı hediyesi olarak gitar istemesi ile başladı. Az çok davul çalabilen arkadaşları Matt Helders ile Alex Turner ve Jamie Cook, İngiltere’de 2002 yılında bir grup oluşturdular. Verdikleri ilk konserden hemen hemen bir buçuk yıl sonra, arkadaşları ilk demoları Beneath the Boardwalk’ı internete koydu.





.


Adresin paylaşılmasıyla aniden herkes bu üç arkadaşı konuşmaya başladı. Arctic Monkeys artık her radyo kanalında konuşuluyor, bu ani tanınma herkesi hayrete düşürüyordu. Londra’daki Astoria sahnesini dolduracak kadar ünlendikten sonra, yine kendi çabaları ile 2005 yılında ilk EP’leri ''Five Minutes with Arctic Monkeys'' yayınlandı. Plak firmalarına hiçbir zaman ihtiyaç duymayacaklarını söyleseler de üçlü en sonunda Domino Records ile anlaştı ve ilk singleları ''I Bet You Look Good on A Dance Floor'' çıktığı andan itibaren İngiltere listelerinde birinci oldu. Bundan sonra çıkardıkları albümler ile başta olmak üzere Arctic Monkeys bugüne kadar indie müzik grupları arasında ilk sıralarda olmaya devam etti.


En başarılı şarkılarından biri olan ''505'', ''Favourite Worst Nightmare'' isimli albümlerinde yer alıyor. 505 şarkısına ismini veren bu numaranın anlamı tam olarak açıklanmasa da ''Old Yellow Bricks'' isimli albümdeki bir önceki şarkıdan yola çıkarsak, 505 geri dönmek istediğin, ne olursa olsun ulaşmak istediğin yer anlamına geliyor diyebiliriz. Çünkü ''Old Yellow Bricks'' isimli şarkıda da ev hissi vurgulanmakta. Şarkının sözlerinde ise, seksüel ve güzel olarak yansıtılmış bir kadına olan aşk söz konusu. 505 de gerçekten geri dönmek istediğin bir yer anlamına geliyorsa eğer, şarkıdaki hikâye bir eski sevgili ya da aşk hakkında olabilir.



.


Arctic Monkeys’in sevilen bütün albümlerini bir kenara atan albüm ise olsa olsa AM olurdu galiba. Diğerlerine göre çok yeni olan bu albüm, 2012 yılında R U Mine? şarkısının Youtube kanallarında yayınlanması ile duyuruldu. Hemen hemen bir yıl sonra yayınlanan Do I Wanna Know? ve bundan birkaç ay sonra yayınladıkları Why’d You Only Call Me When You’re High? şarkıları sıkı bir Arctic Monkeys takipçisi olmayan insanların bile ilgisini çekti ve şarkıların ardından yayınlanan albüm İngiltere sıralamalarına 1. sıradan girdi ve çıktığı ilk hafta 157 binden fazla sattı. Grubun solisti Alex Turner’a göre AM, bu zamana kadarki en orijinal albümleri.

Favourite Worst Nightmare ile AM arasında çıkan Humbug ve Suck It and See albümleri için eleştirmenler ve dinleyicilerin yorumu, Arctic Monkeys’in eski eğlenceli halinin kalmadığı, müziklerinde ciddi bir ağırlaşmanın görüldüğü oldu. Buna cevap olarak grup ise sadece olgunlaştıklarını söyledi.


Son zamanlarda R U Mine? ve I Wanna Be Yours şarkıları ile yine gündeme gelen Arctic Monkeys, kurulduğu andan itibaren indie müzik anlayışının büyük bir kısmında ağırlık göstermekte. Kendi çerçevelerinde birbirinden özgün hikâye ve hisler anlatan şarkıları ise zamansız oldukları için dinlenmeye devam ediyorlar.

 

1 Comment


Baha Karahan
Baha Karahan
Aug 17, 2021

Güzel hayatmış

Like
bottom of page