Kudretli Zeus’un oğlu Apollon da olsan aşkın karşısında tanrılığın neye yarar… Güneş’in, Işık’ın, Şiir’in, Ok’un Tanrısı Apollon! Küçük gördüğün Aşk Tanrısı Eros’un karşısında senin okların bile geçersiz. Ah güzel Su Perisi Daphne … Bakire kalmaya yemin etmiş defne kokulu güzellik…
Şimdi diyorsunuz bu üçlü nasıl bir araya gelmiş? Onları ne birleştirmiş? Hikayemiz böyle başlıyor;
Apollon ile Eros bir gün karşılaşırlar. Zeus’un oğlu, Eros’a küçümseyerek seslenir;
‘Ey aşk tanrısı ver oklarını bana da onları savaş meydanında kullanayım senin küçük bedenine hiç yakışmıyor’ der. Eros bu laflara çok gücenir Apollon’a ‘Sözlerinde haklılık payı var elbet, fakat benim oklarım seni bile vurur' der. Bilinenin aksine Aşk Tanrısı altın aşk oku dışında kurşun okuna da sahiptir. Nasıl ki, altın okuyla vurduğunu aşık ediyorsa; kurşun oku ile vurduğunu da nefret ettirmektedir.. Eros bu sözleri aklına kazır ve intikam yemini ederek Apollon’a daha fazla bulaşmadan yoluna devam eder.
Başka bir zamanda, Apollon ormanda dolaşırken güzeller güzeli Daphne’yi görür ve onu hayran hayran izlemeye başlar. Fakında olmadığı şey ise intikam yemini etmiş Eros’un da onu izlediğidir. Zaten bilirsiniz mitolojide hikayeler hep intikam yeminlerinden çıkar 😊. Eros altın oku ile Apollon’u kurşun oku ile de Daphne’yi kalbinden vurur. Apollon ne zaman Daphne’ye yaklaşsa kurşun oku etkisindeki su perimiz ondan köşe bucak korkarak kaçar.
Bir süre sonra kaçmaktan gücü tükenen Daphne, toprak anaya yalvarır. ‘Lütfen toprak ana beni ört, sakla, toprağına kabul et.’ der. Toprak ana, kızın yalvarışlarına kayıtsız kalamaz. Yer hareket etmeye başlar Daphne’nin cildi değişir elleri dallarla değişir, saçları çiçek açar ve Daphne bir defne ağacına dönüşür. Apollon olanlar karşısında şaşkınlığını gizleyemez. Aşkı karşısında Daphne’ye ‘mademki eşim olmadın benim onur ağacım ol.’ der. Yaprakların her mevsim yeşil kalsın, beni ve onurlu bütün kahramanlarımızı kutsa, başlarımızı taçlandır… Bu içten sözler üzerinde Daphne dayanamaz ve Apollon’un önünde dallarını sarkıtır yapraklarından toplamasına izin verir. O günden sonra savaş meydanlarında Apollon ve askerlerinin başlarında defre yapraklı taçlar gezinmeye başlar. Apollon’un heykellerinde şu anda kafasında gördüğümüz defne yapraklı tacın hikayesi de Daphne’nin yarı ağaç yarı insan şeklinde tasvir edilmesi de buradan gelmektedir.
Değeri geç anlaşılan sevginin kime faydası var ki köklerini toprağa saldıktan sonra,
Yine de kutsallığını korumaktadır oysa...
Aşka saygı duymak, onu kutsamak umuduyla…
Comentários