Barok sanatı, 17. Yüzyılda İtalyan kiliselerinde doğmuş olup ve düzensiz inci anlamına gelen barracco kelimesinden ortaya çıkmıştır.
İtalya’da doğmuş olan bu sanat, Avrupa’da hızla yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir.
Barok sanatında en önemli eserlerin başında mimar Louis Le Vau tarafından yapılmış olan Versay Sarayı gelmektedir. Bunun yanı sıra resimde Caravaggio, Rembrandt, Rubens, Vermeer; heykelde Gian Lorenzo Bernini; müzikte Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, George Frideric Handel, Georg Philipp Telemann barok tarzında eser vermiş kişilere örnek olarak gösterebiliriz. Günümüzde de bu sanatı icra eden barok müzisyenler mevcuttur. Örnek olarak ünlü gitar virtüözü Yngwie J. Malmsteen ismini sıralayabiliriz. Barok tarzını en çok yansıttığı albümü ise Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra’dır. Beşinci sanat adını verdiğimiz edebiyat alanında en önemli eserleri Alman edebiyatındaki sanatçılar vermiştir. Almanya’da barok edebi sanatını başlatan Martin Opitz’tir. Barok devri önce dine, sonrasında ise felsefeye dayalı, reformasyon ve aydınlanma arasında gelişmiş olan bir devirdir. İnsanların, aydınlanması esas alınır. Barok edebiyatında verilen ağırlık nazım ve dramadır. Bu dönemde vurgulanan mesaj ölüm kaçınılmaz sondur ve hayat fanilikten ibaret değildir. Soneler ise bu dönemle ortaya çıkmış olan lirik türüdür. Roman tarzında ise daha çok burjuva hayatları konu alan eserler ortaya çıkmıştır. En önemli eserlerin başında Cervantes’in Don Kişot’unu sıralayabiliriz. Dil alanında ise en önemli çalışmaları yapanlar arasındaki dil bilimciler ve ise şunlardır: Martn Opitz – Buch von der deutschen Poeterei Harsdörfer – Poetischer Trichter Zesen – Hochdeutscher helikon Buchner – Verskunst Schottel – Teutsche Sprachkunstdir.
Barok sanatı bir hayat biçimidir. Ve bu hayat biçiminden çıkaracağımız çok paylar vardır. Barok sanatı, karanlıklardan aydınlığa açılan bir kapıdır. Bu sanatın etkileriyle aydınlığa kapınızın açılması dileklerimle.
Comentarios